Gastronomija

Gastronomija

Gastronomska ponuda našeg područja sadrži u sebi najbolje odlike dalmatinske kuhinje, zdrave i jednostavne. Temelj naše kuhinje su jela od riba, školjaka i mekušaca koji se svakodnevno svježi mogu potražiti kod domaćih ribara na lokalnoj tržnici. Riblja jela pripremaju se na tradicionalni način na gradele, lešo, na brudit, na buzaru ili pod pekom. Pravo gurmansko iskustvo doživjet ćete uz našu nadaleko poznatu pašku janjetinu, najčešće pripremanu na ražnju, lešo i pod pekom.

 Janjetina svoju kvalitetu duguje specifičnom prirodnom uzgoju . Tu moramo izdvojiti i tradicionalnu pripremu palente na ovčetini. Tradicionalni začini koji se koriste u našoj ishrani su ružmarin, lovor, bosiljak, koromač, kadulja, peršin i domaći mali crveni češnjak. Kao prilog najčešće se koristi kuhano povrće na ”lešo”. Povrće ćete svakodnevno pronaći na tržnici kod domaćih žena koje su ih same uzgojile na našoj zemlji. 

Domaći je to pamidor i paprika, blitva, krumpir i ostalo raznovrsno povrće koje svojim mirisom svjedoči o ljubavi pri uzgoju te iste gospođe koja vam ih nudi. Od voća najviše će vas razveseliti domaće grožđe i smokve. Pronaći ćete tu i domaće maslinovo ulje koje one ponosno nude. Maslinarstvo na našem području nije stara djelatnost,a u novije vrijeme ušlo je na velika vrata i domaći maslinari budno prate struku i tržište, pa se tu formiraju pravi mali maslinici. 

Na našoj tržnici pronaći ćete i bogatu ponudu domaće rakije lozovače i travarice obogaćenu travama: vrisak, koromač, majčina dušica. Rakija se svake godine peče na tradicionalan način u kotlovima. Nadalje u ponudi ćete pronaći i domaće bijelo vino autohtone sorte gegić i crno sorte plavina i domaći prošek. Nanese li vas put u našu Povljanu na proljeće kada uz kultivirane izdanke počnu nicati i oni divlji, 

a jestivi i vrlo cjenjeni kao što su koromač, žutenica koja svog lagano gorkog okusa začinjena u salati pruža jedinstven okus. Naravno, tu su i nadaleko poznate šparoge koje samoniklo rastu našim područjem i darivaju nas bogastvom okusa. Tako ćete, krenete li u šetnju opuštajućom prirodom, vrlo vjerojatno, doći kući s večerom. Mi domaći, ponosni smo na našu ”škrtu” otočku zemlju, koja nas obilno dariva u sva četiri godišnja doba. 

Na kraju smo došli do krune naše gastronomske ponude, a to je domaći paški sir. Većina našeg stanovništva bavi se stočarstvom i tradicionalnom proizvodnjom sira. Njegov čudesan okus leži u specifičnoj ispaši. Učestale bure na otoku koje podižu morsku sol i raspršuju je i u najmanje pore kamena, trave….samoniklo aromatično bilje;vrisak, smilj, slavulja, uzrok su njegove širom poznate kakvoće.

O autoru

Jadranko Žutić administrator

Napiši odgovor